Zomerexcursie 2019 – Zuid-Engeland

Zomerexcursie 21 t/m 25 augustus 2019

Woensdag 21 augustus
6.00 vertrek met de bus uit Oudenbosch (met royaal ontbijtje in bus). Parkeren van de auto bij het Arboretum
9.30 inchecken Calais
10.36 overtocht via Eurotunnel, Calais-Folkestone
11.15 dit wordt 10.15 uur i.v.m. Engelse tijd
10.15 vertrek naar Sheffield, East Sussex
12.15 Lunch in Sheffield, voorafgaand aan het bezoek
13.00 Bezoek Sheffield Park en Garden, National Trust
https://www.nationaltrust.org.uk/sheffield-park-and-garden

15.30 vertrek uit Sheffield Park en Garden
18.00 aankomst Holiday Inn hotel Winchester
20.00   diner in hotel

Donderdag 22 augustus
7.30 ontbijt
8.30 vertrek naar Kew
10.30 aankomst Kew Gardens
Verblijf in Kew Gardens de hele dag met volop mogelijkheden op deze locatie, lunch op het park
https://www.kew.org/

17.00 vertrek naar hotel
19.00 terug in hotel
20.00 diner hotel

Vrijdag 23 augustus
7.30 ontbijt
9.00 vertrek naar Exbury Gardens in Southampton
10.00 bezoek Exbury Gardens
https://www.exbury.co.uk/

12.30 lunch in Exbury Gardens
13.30 vertrek naar Romsey
14.30 bezoek Sir Harold Hillier Gardens
https://www.hants.gov.uk/thingstodo/hilliergardens

17.00 vertrek naar hotel
20.00 diner hotel

Zaterdag 24 augustus 

7.30 ontbijt
8.30 vertrek uit Winchester
10.30 Bezoek Nymans in Handcross
https://www.nationaltrust.org.uk/nymans

12.30 vertrek naar High Beeches in Handcross
13.00 aankomst High Beeches, Woodland and Water Garden
https://www.highbeeches.com/

15.00 vertrek naar Horsham
15.30 Leonardslee Lakes and Gardens
https://www.leonardsleegardens.co.uk/

17.00 vertrek naar hotel
20.00 diner hotel

Zondag 25 augustus
7.30 ontbijt
Vertrektijd vanuit hotel wordt later ingevuld
11.35 inchecken Folkestone
12.36 overtocht via Eurotunnel, Folkestone-Calais
13.15 dit wordt 14.15 uur i.v.m. Nederlandse tijd
18.00 afsluiting reis in Oudenbosch

Overnachting:
Holiday Inn Hotel,Telegraph Way, Morn Hill, Winchester SO21 1HZ, Verenigd Koninkrijk, T +44 1962 670700

Kosten deelname:
Eenpersoonskamer €915
Tweepersoonskamer €765 p.p.

Bij de prijs is inbegrepen:
–    busreis en overtocht naar Engeland
–    toegang tuinen en gidsen
–    4 overnachtingen, half pension

–    ontbijt in de bus op de heenreis 

Niet bij de prijs inbegrepen, onder andere:
* lunches, individueel afrekenen, tuinen bieden voldoende mogelijkheden om te lunchen
* drankjes in hotel bij diner en op andere momenten
* diner bij aankomst in Oudenbosch
* reis- en annuleringsverzekering, een ieder wordt geacht dit zelf af te sluiten

Organisatie: Bea van Grinsven / Kos Spaapen
Informatie: Harry de Coo, h.decoo@dendrologie.nl of M 06 83405314

versie: 2-5-20129

Bomen van Paramaribo. Een ode aan de mooiste hoofdstad in de Tropen

Een leuke, goed gedocumenteerde wandelgids en naslagwerk voor degenen die een bezoek willen brengen aan Suriname. Het boek is ingedeeld in twee delen: ‘Honderd veelvoorkomende boomsoorten’ en ‘Zes wandelingen door de stad’. Deel I behandelt achtereenvolgens in zes hoofdstukken: Tien bomen in het centrum van Paramaribo; Exotische bomen; Inheemse bomen; Fruitbomen; Palmen en Kleine bomen.
Voorafgaand aan dit eerste deel wordt ingegaan op de naamgeving. In een land met veel bevolkingsgroepen – en dito talen – heeft elke groep zijn eigen benaming. Bij de bespreking van de verschillende bomen staat eerst de gangbare, plaatselijke naam of namen, met daarna de wetenschappelijke naam, gevolgd door de naam van de familie waartoe deze behoort. Achtereenvolgens bespreken de auteurs, op een eenvoudige maar duidelijk leesbare wijze, de samenstelling van de wetenschappelijke naam en de familienaam, waarna zij ingaan op de lokale Nederlandse of Surinaams-Nederlandse naam. Een apart hoofdstuk is gewijd aan parasieten, epifyten, slingerplanten, lianen en wurgers, die de bomen van Paramaribo bevolken.
Bij de bespreking van de afzonderlijke soorten in deel I komen, naast kenmerken en standplaats, ook het gebruik aan de orde. Elk beschreven soort wordt begeleid door een totaalfoto en foto’s van het blad, de bloem en de vrucht.
In deel II staan zes wandelingen door de stad. Elke wandeling is voorzien van een handig kaartje, waarop de nummers van de bomen corresponderen met de in deel I besproken bomen. Dit zijn zogenaamde kernbomen. Onderaan elk kaartje staat een opsomming van alle nummers van andere bomen die door de auteurs tijdens hun wandeling werden gezien. In het voorwoord van de wandelingen geven de auteurs aan dat sommige bomen vanwege ontwikkelingen in Paramaribo verdwijnen of reeds verdwenen kunnen zijn.
Het boek wordt afgesloten met een alfabetische index van de honderd boomsoorten, zowel naar inlandse als wetenschappelijke naam, aanbevolen literatuur en aanbevolen web­sites. Het is een heerlijk lees- en naslagwerk dat mogelijk werd gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Veel leesplezier.

Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodeweyckx (2017). Bomen van Paramaribo. Een ode aan de mooiste hoofdstad in de Tropen. 255 p. LM Publishers, Volendam. € 19,50. ISBN 978-9406022-425-6.

De populier. Onze volksboom in nieuw perspectief

Wat een leuk en interessant boek. Nooit geweten dat er zoveel wetenswaardigheden te vertellen zijn over de populier. Het is een heel bijzonder boek geworden. Wat heeft Wim Huijser, de schrijver, namelijk gedaan? Behalve zijn eigen bijdrage heeft hij gesproken met in totaal 32 mensen die ‘iets’ met de populier ‘hebben’. In de neerslag van die gesprekken heeft hij niet als verteller op willen treden, maar heeft hij zijn gesprekspartners zoveel mogelijk ruimte gegeven om hun fascinatie, kennis en vakbekwaamheid te delen. Het zijn prettig leesbare interviews geworden met een enorm gevarieerd gezelschap interessante mensen. Van een natuurfotograaf tot een maker van uitvaartkisten, van een Wageningse wetenschapper-taxonoom tot een kunstenaar-beeldhouwer, van een architect tot een botenbouwer, van een klompenmaker tot een boomrooier en nog veel meer. Ook Job Wittens, die in de vorige AV uitgebreid schreef over peppelhout (Arbor Vitae 27, 2017, p 26-28), komt uitgebreid aan het woord. Tussen de hoofdstukken vinden we telkens een ‘intermezzo’ van de hand van de schrijver, in totaal 26. Korte informatieve verhaaltjes en weetjes rond het thema ‘populier’.
De titels van de verschillende hoofdstukken dekken aardig de inhoud: Typologie van de populier; Teelt; Onderzoek; Kweek; Bos- en laanontwerp; Aanplant en educatie; Perspectief; Beheer; Dynamiek; Ambitie; Beweging; Hout als product; Handel; Exploitatie; Ketenregie; Kapverzet; Behoud; Onderhoud; Inspiratie; Kap; Verwerking; Ontwerp; Bouw; Kringloop; Kansen; Beeldende kunst; Innovaties en Economie. Elk hoofdstuk is apart te lezen.
U begrijpt het al, een boek dat ik van harte aan kan bevelen. Het is goed en makkelijk leesbaar geschreven Heel informatief zowel voor de deskundige als de liefhebber dendroloog, of zoals op de achterflap staat: ‘Interessant voor bomenliefhebbers en vakmensen.’

Huijser, Wim (2017). De Populier. Onze volksboom in nieuw perspectief. 256 p. KNNV uitgeverij, Zeist. € 24,95. ISBN 978 90 5011 6251.