Algemene Ledevergadering zaterdag 7 maart 2020

De Algemene Ledenvergadering (ALV) is een jaarlijkse terugkerende activiteit van de NDV. Alle leden zijn van harte welkom. Naast de vaste onderdelen van een ALV zijn verschillende sprekers uitgenodigd en wordt afgesloten met een kofferbakverkoop.

Programma
09.30   uur Ontvangst
10.30   uur Algemene Ledenvergadering
12.15   uur Buffetlunch
13.30   uur Effectief klimaat groen door Jelle Hiemstra (WUR)
14.15   uur Sortiment en ruimtelijke vormgeving door Cor van Gelderen (Fa. Esveld)
15.15   uur De problemen en de oplossingen bij het verzamelen van dennenappels door Piet Boersma
15.45   uur Slotwoord voorzitter
16.00   uur Einde bijeenkomst en aansluitend kofferbakverkoop door 3 van onze leden: Piet de Jong, Bart Wortelboer en Roland Blokhuizen

Locatie
Vergader- en Partyboerderij Champ’Aubert
Boterbloem 1,
3972 SB Driebergen-Rijsenburg

Openbaar vervoer
Pak vanaf het station Driebergen-Zeist de streekbus richting Driebergen en stap uit bij de halte: Boerderij Champ’Aubert.

Aanmelden
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website.

Kosten
Voor deelname aan deze dag wordt een bijdrage van €12,50 gevraagd; dit is inclusief koffie / thee en lunch. In verband met de catering is aanmelden vooraf noodzakelijk.

Sortimentsdag in Boskoop 18 januari 2020

Onze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar is de Sortimentsdag op zaterdag 18 januari in Boskoop. Dit is een gezamenlijke activiteit van de NDV en de KVBC. De Sortimentsdag staat in het teken van de artikelen uit Dendroflora  nr. 55. Dendroflora is op dat moment nog niet verschenen maar enkele auteurs zullen alvast een voorproefje geven van de artikelen die daarin verschijnen. De bijeenkomst wordt dit jaar in Boskoop gehouden.

Programma
10.00 – 10.30 uur             Aankomst met koffie / thee
10.30 – 10.40 uur             Opening door dagvoorzitter Helma van der Louw
10.40 – 10.50 uur             Toelichting op Dendroflora nr.55 door Ronald Houtman
10.50 – 11.30 uur           Podophyllum en de recent afgesplitste geslachten Dysosma en Sinopodophyllum , – Gerard van Buiten
11.30 – 12.15 uur             Hibiscus syriacus, sterrenkeuring  – Hans van Gemeren
12.30 – 13.30 uur             Lunch
13.30 – 14.15 uur             Salix – Ronald Houtman
14.15 – 15.15 uur             Nederlandse Plantencollecties – Cor van Gelderen
15.15 – 15.45 uur             Afsluiting door dagvoorzitter Helma van der Louw

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Locatie                             
Flora Partycentrum, Parklaan 4, 2771 GB Boskoop, T 0172 766 047

Openbaar vervoer       
Het Flora Partycentrum ligt recht tegenover het NS station Boskoop.

Aanmelden
NDV-leden kunnen zich aanmelden op de NDV website, KVBC leden melden zich aan via info@kvbc.nl of bij het KVBC secretariaat

Kosten
Voor deelname aan deze dag wordt een bijdrage van €12,50 gevraagd; dit is inclusief koffie / thee en lunch. In verband met de catering is aanmelden vooraf noodzakelijk.

Michelia yunnanensis ofwel Magnolia laevifolia

Natuurlijk zullen veel NDV-leden kunnen beamen dat het eigenlijk een onmogelijke opgave is om één favoriete plant te selecteren. Er zijn zo veel mooie plantensoorten! Uiteindelijk viel mijn keuze op Michelia yunnanensis, een prachtige heester, die wonderlijk genoeg nog vrij weinig wordt aangeplant. Nu ingedeeld bij het geslacht Magnolia, luidt de huidige naam Magnolia laevifolia. Hoe dan ook een bijzonder fraaie plant waarmee is gekruist en waaruit schitterende cultivars zijn ontstaan.
De eerste keer dat ik de cultivar ‘Micjur02’ Fairy Magnolia Cream zag bloeien, een jaar of vier geleden, was ik diep onder de indruk van de schoonheid. Omgeven door glanzende, koperkleurige, fluwelig behaarde knopschubben, kwamen tere crème-witte bloemen tussen het wintergroene blad te voorschijn. Een adembenemende en ook nog heerlijk geurende combinatie. En dat alles in maart, met nog volop nachtvorst. Een felbegeerde tuinplant zou je dus denken. Maar toch zie je deze plant niet vaak in Nederlandse tuinen en parken. De soort Magnolia laevifolia wordt zelfs niet vermeld in het standaard naslagwerk van onze NDV cursussen, Dendrologie van de Lage landen. Tijd voor wat meer bekendheid.

Magnolia ‘Micjur02’ Fairy Magnolia Cream is in maart volledig bezet met de okselstandige bloemknoppen
Foto: Ingrid van der Ven

Land van herkomst en naamgeving
Zoals de voormalige naam Michelia yunnanensis aangeeft, komt deze plantensoort van oorsprong uit de Chinese provincie Yunnan. Een gebied met een milder klimaat dan Nederland, maar desondanks kan de soort op een beschutte standplaats onze winters prima overleven. Van de ongeveer vijftig Michelia soorten is dit de meest winterharde. Alle soorten zijn wintergroen en komen uit diverse tropische en subtropische gebieden van Zuidoost-Azië. Ze variëren in hoogte van enkele meters tot zelfs 45 meter.
Het geslacht Michelia is genoemd naar de Italiaanse botanicus Pietro Antonio Micheli (1679-1737) en het geslacht Magnolia, zoals de meesten van u wel weten, naar de Franse botanicus Pierre Magnol (1638-1715). Vanwege hun overeenkomsten zijn beide geslachten door Carolus Linnaeus ingedeeld bij de Magnolia familie (Magnoliaceae). Maar, vanwege hun verschillen, wel onder een eigen geslachtsnaam.
De grootste overeenkomst tussen Magnolia en Michelia is de bouw van de bloem. Ze hebben een bloemdek, ofwel geen onderscheid tussen kelk- en kroonbladeren en de bloemdelen staan spiraalsgewijs op de kegelvormige bloem-as ingeplant. Zoals een aantal vroegbloeiende Magnolia soorten heeft ook Michelia behaarde knopschubben. Maar het grote verschil tussen beide geslachten is dat Michelia okselstandige bloemen heeft en Magnolia eindstandige. Michelia heeft hierdoor veel talrijkere en over de hele plant verspreide bloemknoppen. Wat dat betreft is het jammer dat de geslachtsnaam Michelia is vervangen door Magnolia, want juist het verschil in bloemstand is zo gezichtsbepalend. Uiteindelijk is bij de naamgeving het DNA natuurlijk doorslaggevend en daarom zullen we de huidige geslachtsnaam, Magnolia, moeten accepteren. Vanaf 2001 werd de naam Magnolia dianica gegeven, die in 2007 al weer is vervangen door de huidige naam Magnolia laevifolia. Laevifolia betekent glad- of kaalbladig.

Mark Jury
De bekende Nieuw-Zeelandse kweker Mark Jury heeft een mooie serie cultivars gekweekt onder de beeldende merknaam Fairy Magnolia. Het zijn fraaie rijkbloeiende cultivars die in Nieuw-Zeeland uiteindelijk vier meter hoog en twee meter breed kunnen worden. Bij ons blijven ze een stuk kleiner, hooguit twee meter hoog.
De eerste van de serie was de roze bloeiende cultivar ‘Micjur01’ Fairy Magnolia Blush. Daarna verscheen Fairy Magnolia Cream, sterk geurend en met een iets lichtere bladkleur. Het indumentum op de bladonderzijde heeft ook een koperkleurige zweem, net als de koperkleurige knopschubben. Dat geeft de plant het hele jaar door veel sierwaarde. Deze Fairy Magnolia’s verdragen snoei uitstekend, daar worden ze juist bossiger van en weer blijken de okselstandige bloemknoppen een voordeel te zijn, de plant is er volledig mee bezet. De bloeiperiode begint in het vroege voorjaar en kan maanden aanhouden. Gelukkig is de naam van deze cultivarserie heel passend voor deze sprookjesachtig mooie plant. En als de plant een plekje krijgt in de tuin wordt het sprookje een verrijking van de dagelijkse werkelijkheid.

Magnolia ‘Micjur02’ Fairy Magnolia Cream is een door Mark Jury gekweekte cultivar
Foto: Ingrid van der Ven