Een dendrologische reis door Beieren, Duitsland

München Duitsland
München Duitsland

Inleiding
Beieren is de grootste Duitse deelstaat met een oppervlakte van ruim 70.500 km² (1,7 x Nederland), ruim 12,5 miljoen inwoners en grenzend aan Tsjechië in het oosten en Oostenrijk in het zuiden. München is de hoofdstad. Het is een land met een overdaad aan natuur en cultuur. Niet alleen de gemoedelijke inwoners, maar ook vele fraaie arboreta, parken, kastelen en paleizen zijn het bezoeken meer dan waard.

Staudensichtungsgarten ‘Hermannshof’, Weinheim
Op maandag 31 mei vertrok een gemêleerd gezelschap van 30 (amateur)dendrologen per luxe autobus (Tuinreizen Kupers bv) richting Beieren. De reis werd nuttig onderbroken met een bezoek aan Staudensichtungsgarten ‘Hermannshof’ in Weinheim. Dit 2.2 ha omvattende park met een enorm klassisistisch herenhuis (gebouwd door Hermann Ernst Freudenberg, 1856-1923) dateert van rond 1870. Opvallend in het fraai onderhouden park is o.a. een enorme Myrtus communis, de ‘Bruidsmyrte’, een in 1879 geplante en uitgegroeide stek, afkomstig uit het bruidsboeket van de dochter van H.E. Freudenberg. ’s Winters wordt deze struik van een tijdelijke omhuizing voorzien. Ook de altijd weer imponerende Sequoiadendron giganteum uit 1888 mag gezien worden. De kleurcombinatie van vaste plantenborders was zelfs in de regen uiterst fraai.

Myrtus communis, de ‘Bruidsmyrte’, geplant in 1879.
Myrtus communis, de ‘Bruidsmyrte’, geplant in 1879.
Foto: Koos Slob

’s Avonds arriveerden we in ons hotel ‘Am Sonnengrund’ in Aystetten, van waar uit we dagelijks diverse botanische objecten in de omgeving zouden gaan bezoeken.

Botanische Tuin van München
Dinsdag 1 juni vetrokken we richting Botanische Tuin van München. Daar werden we ontvangen door Till Hägele, hoofd van de kassensectie, die samen met Piet de Jong recent in Korea was geweest voor deelname aan het symposium over het nieuw te stichten Baek-du-dae Arboretum. Vervolgens werden we rondgeleid door oud-tuinbaas Meyer in dit enorme complex van ruim 22 ha. Naast een zeer gevarieerd tuingedeelte zijn er ook uitgebreide kassen. De collectie omvat ruim 14.000 soorten!

Schloss Dachau
In de middag bezochten we eerst Schloss Dachau met zijn fraai aangelegde tuin van 8 ha en daarna Schloss Schleissheim met zijn Hofgarten, een prachtige tuin midden in München en Grand Canal van 500 m lengte.

Botanische Tuin van Augsburg
Woensdag 2 juni voerde de reis allereerst naar de Botanische Tuin van Augsburg (gesticht in 1936). Ondanks de regen konden we dit 10 ha omvattende terrein bewonderen met z’n fraaie Japanse tuin en vaste plantenborders. Daarna brachten we een bezoek aan de Staatliche Forschungsanstalt für Gartenbau Weihenstephan met de Hochschule en Sichtungsgarten (gesticht in 1947). In dit 5 ha groot terrein zijn vijf verschillende tuinen te bezoeken, allen met een hoge dendrologische waarde. Daar werden we ontvangen en rondgeleid door de directeur Prof. Dr. Bernd Hertle, die er op stond om ons als hoog gewaardeerde bezoekers zelf rond te leiden.

De fraai aangelegde Japanse tuin van de Botanische Tuin van Augsburg.
De fraai aangelegde Japanse tuin van de
Botanische Tuin van Augsburg.
Foto: Koos Slob

 

Grote waterpartijen doen het altijd goed in een botanische tuin of arboretum.
Grote waterpartijen doen het altijd goed in een botanische tuin of arboretum.
Foto: Koos Slob

Botanische Tuin van Ulm
Donderdag 3 juni bezochten we in eerste instantie de Botanische Tuin (van de Universiteit) van Ulm, waar we rondgeleid werden door Peter Zindl, directeur van de tuin. Een flink terrein van 28 ha met een grote verscheidenheid aan interessante dendrologische zaken: o.a collecties naaldbomen, loofbomen, Magnoliaceae, weidebloeiers en een rosarium. Speciale aandacht trok een Acer campestre met frisgroen blad en knalrode vruchten.

In de Botanische Tuin van Ulm hadden we de paraplu hard nodig.
In de Botanische Tuin van Ulm hadden we de
paraplu hard nodig.
Foto: Koos Slob

Exotenbos in Diedorf
Na de lunch werd een bezoek gebracht aan het Exotenbos in Diedorf. Onder leiding van Sigried Knittel werd dit 5 ha groot terrein verkend. Opvallend waren de afmetingen van de bomen. De grootste exemplaren zijn hier 60 m hoog! We zagen diverse Abies grandis, Pseudotsuga menziesii en Pinus strobus, Quercus rubra en Acer saccharinum van zeer grote afmeting. Op de tweede locatie van dit fraaie terrein bosarboretum zagen we enorme exemplaren van Betula maximowicziana, Kalopanax septemlobus var. maximowiczii, Cercidiphyllum japonicum en zo veel meer.

Schloss Ellingen en Eichstätt
Vrijdag 4 juni scheen de zon volop en werd in de ochtend de Slottuin van Schloss Ellingen bezocht. Opvallend waren een aantal meerstammige bomen, waarschijnlijk als zodanig aangeplant. Speciaal genoemd dient te worden Fagus sylvatica ‘Tricolor’, een knalgele Quercus robur ‘Concordia’ en een kleine, opvallend rijk van bloemknoppen voor zien Liriodendron tulipifera. De middag werd doorgebracht in Eichstätt waar we natuurlijk de Bastionsgarten van de Willibaldsburg moesten bezoeken en bewonderen. In het centrum van Eichstätt viel ons oog op een meerstammig geënte Linde (Tilia sp.).

Terugreis
Zaterdag 5 juni was de dag van de terugreis. Tijdens de gemeenschappelijke lunch in Landhotel Hopp werden de organisatoren van deze excursie Piet de Jong en Wout Kromhout bedankt voor hun inzet bij het organiseren van een buitengewoon geslaagde botanische zomerexcursie! Wout Kromhout werd extra in het zonnetje gezet aangezien hij alleen alles had ‘voorgereisd’ en de gehele logistiek had geregeld.

Een meerstammig geënte Linde (Tilia sp.) in het centrum van Eichstätt.
Een meerstammig geënte Linde (Tilia sp.) in het centrum van Eichstätt.
Foto: Koos Slob

Geschreven door: Koos Slob en Wout Kromhout