Excursie Trompenburg en Huys ten Donck, zaterdag 17 juli 2021

Programma excursie Trompenburg en Huys ten Donck, zaterdag 17 juli 2021

We bezoeken met maximaal 60 deelnemers twee markante locaties op slecht 15 minuten rijden van elkaar. Trompenburg is met zijn collectie van 4000 bomen en planten bij vele NDV-leden bekend en behoeft nauwelijks introductie. Trompenburg was in de negentiende eeuw een buitenplaats in de gemeente Kralingen. Door de sterke groei en de annexatie kwam het als groene oase in het verstedelijkte gebied van Rotterdam te liggen

De buitenplaats Het Huys ten Donck is een verborgen parel direct buiten Rotterdam. Het huis dateert uit 1654 en wordt sinds die tijd bewoond door de familie Groeninx van Zoelen. Naast de buitenplaats liggen De Donkse Velden. In dit openbare landschapspark heeft Trompenburg sinds 10 jaar een collectie van 300 soorten en cultivars van haar nieuwigheden aangeplant waarvoor in Rotterdam-Kralingen geen plaats is.

Op beide locaties vindt de rondleiding plaats met twee gidsen, max. 15 personen per groep. Rond lunchtijd wissel je op eigen gelegenheid van locatie. Je krijgt vooraf een mail waar jouw startplek is.

Programma 

9:30 Ontvangst met koffie en thee. 

10.00 Introductie over de locatie. Gevolgd door een rondwandeling met kenners van het object. 

In Ridderkerk ligt de nadruk op beheer, sortiment, historie en toekomst van de beplantingen op Huys ten Donck. Op de Donkse Velden wordt duidelijk hoe een landschappelijke bomencollectie in openbaar gebied kan ontstaan; hier ligt de nadruk op de ontwikkeling en toekomstverwachting op zware kleigrond van het sinds 2011 door Trompenburg aangeplante sortiment van nieuwigheden.

12:00  Mogelijkheid om zelf meegebrachte lunch te nuttigen. Vergeet niet zelf ook wat te drinken mee te nemen voor de lunch. 

12.30  Vertrek per eigen vervoer naar de tweede excursielocatie. 

13.00 Introductie over de locatie. Gevolgd door een rondwandeling met kenners van het object. 

15.30 Einde en gelegenheid om na te praten met een drankje

Adressen: Huys ten Donck: Benedenrijweg 461, 2983 LA Ridderkerk

Trompenburg Tuinen & Arboretum: Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam

Websites: www.trompenburg.nl    www.huystendonck.nl

Organisatie: Huib Sneep, Gert Fortgens.

Opgave: Via de website van de NDV. Deelname: maximaal 60 personen, plaatsing in volgorde van aanmelding. Vol is vol!

Opmerkingen: Bij Trompenburg geldt betaald parkeren; bij Huys ten Donck kan men gratis parkeren in de aangrenzende Donckselaan.

In Ridderkerk is watervast schoeisel aan te bevelen. Het is een vochtig gebied op kleigrond.

Je krijgt vooraf een mail waar jouw startplek is.

Geef een reactie