Bomen beter begrijpen. Gids voor praktisch beheer

Maarten, een van onze vrienden, was gymnastiekleraar maar heeft nog niet zo lang geleden een opleiding tot boomverzorger gevolgd en dat is nu zijn beroep (altijd handig om zo’n vriend te hebben als je een arboretum hebt….). Maarten kwam van de zomer kamperen en had een boek bij zich dat ik beslist moest lezen, zo vertelde hij.
Het is een studieboek voor boomverzorgers. De auteur, Wim Peeters, is lector boom- en groenbeheer aan de hogeschool Vives en Odisee (Vlaanderen). Het boek omvat 12 hoofdstukken: Inleiding, Levende bomen, Bomen groeien, Afgrendeling, Stabiliteit, Bomen in het bos, Bomen in de stad, Bomen planten, Groeiplaatsverbetering, Snoeien van bomen, Plagen en aantastingen en Veterane bomen. Stuk voor stuk degelijk en informatief. Niet altijd direct te begrijpen, je moet een alinea soms twee keer lezen. Wat heel prettig is, is dat veel begrippen voorzien zijn van een sterretje en worden uitgelegd in de verklarende woordenlijst. Dus als je een bepaald begrip niet kent of niet begrijpt, is het handig even achterin te kijken voor de uitleg of betekenis. Ik heb veel geleerd, van plakoksel tot waterlot en van climaxbos tot bundelboom. Ook heb ik geleerd dat boomchirurgie een obsoleet begrip is en dat we nu moeten spreken over boomverzorging.

Ik citeer graag een paar zinnen uit de inleiding:
Dit is dus geen snoeiboek. Dit is een boek over bomen, alle bomen en voor iedereen. Zowel voor boomeigenaren, boomliefhebbers, professionele groenbeheerders, openbare besturen en ook voor boomverzorgers – van de term ‘boomchirurg’ gaan hun tenen krommen.

Dit boek geeft inzicht hoe bomen groeien, hoe ze (over)leven, hoe ze stormen weerstaan en hoe ze aftakelen.

Voor elke dendroloog, amateur of professional, is dit boek een echte aanrader. Ook als je geen boomverzorger bent. Naar mijn idee is dendrologie meer dan sortimentskennis en ik denk zeker dat elke (liefhebber)dendroloog naast de naam van de boom ook graag alle ins en outs wil weten van de verzorging en onderhoud van bomen. Een interessant boek dus, dat ook als naslagwerk is te gebruiken wanneer u vragen heeft over de verzorging van uw bomen in de breedste zin van het woord.

Peeters, W. (2023). Bomen beter begrijpen. Gids voor praktisch beheer. Uitgeverij Sterck & De Vreese, Gorredijk.
Prijs: € 27,50.
ISBN 978 905 615 8910

Geef een reactie