Aesculus ‘Chocolate Autumn’, een bijzondere herfstkleurverrassing

Bij de paardenkastanjes met een rode herfstkleur gaat het vooral om selecties van Aesculus glabra. De kleuren verschijnen kort voor de bladval. Bij A. ‘Chocolate Autumn’ gaat het allemaal anders en duurt de rode kleur bovendien van juli tot in oktober.
In het Von Gimborn Arboretum staat een oude Aesculus pavia, geplant in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een geënt exemplaar, waarvan de bloei lijkt op die van de cultivar ‘Atrosanguinea’. Ze kreeg de cultivarnaam ‘Gimborn’. Evenals de rest van de soort is de herfstkleur geel en soms geeloranje. Een zaailing van deze boom van rond 2000 doet het heel anders. Alles wijst erop dat dat een kruising is. De enige bestuiver die daarvoor in aanmerking komt, lijkt A. ×mutabilis ‘Penduliflora’ te zijn. A. ×mutabilis is een kruising van A. pavia en A. sylvatica. Karakteristiek aan de selectie ‘Penduliflora’ zijn de overhangende twijgen met bloeiwijzen die daardoor ook niet rechtop staan. De lichtrode bloemkleur van A. ‘Chocolate Autumn’ wijst duidelijk op de invloed van A. pavia. Van de A. ×mutabilis ‘Penduliflora’ heeft ze de overhangende, vrij slappe twijgen geërfd.

Aesculus ‘Chocolate Autumn’ in augustus
Foto: Piet de Jong

In de loop van de maand juli krijgt het blad van ‘Chocolate Autumn’ tussen de nerven donkerbruine strepen. Rond half augustus verkleuren de strepen naar rood tot uiteindelijk het blad geheel rood is. Het bijzondere is nu dat het blad toch pas in oktober afvalt. De rode herfstkleur kan dus bijna twee maanden duren. Het is al met al een bijzonder fenomeen, omdat beide ouders zo’n herfstkleur niet vertonen. Beide kunnen hooguit geeloranje verkleuren. Op bijgaande foto’s is het herfstkleureffect van ‘Chocolate Autumn’ op verschillende tijdstippen afgebeeld.

A. ‘Chocolate Autumn’ is een vrij kleine boom met slappe overhangende twijgen. De beste standplaats is in lichte schaduw. Evenals de beide oudersoorten wordt het blad niet aangetast door de mineermot. Een mooi exemplaar staat in het Arboretum Oudenbosch.

Aesculus ‘Chocolate Autumn’ in september
Foto: Piet de Jong

Geef een reactie