De magie van Tuinieren

Een e-mail van de auteur Wim Paul van der Ploeg of ik zijn nieuwe boek over tuinieren zou kunnen bespreken voor Arbor Vitae. Natuurlijk wilde ik dat, tuinieren is altijd leuk en vast ook voor veel lezers van AV. Met belangstelling wachtte ik dus de Franse postbode af.
Toen het kwam, gauw open gemaakt. Een begeleidend briefje van de auteur met onder andere de vraag ‘ik ben bijzonder benieuwd naar uw ervaring’. Het boek ziet er fraai uit, harde kaft, veel foto’s. Natuurlijk ga ik dan direct bladeren, foto’s kijken en stukjes lezen. Ik kom er vrijwel direct achter dat dit een heel ander boek over tuinieren is dan ik me had voorgesteld. En dan zie ik pas de ondertitel van het boek ‘Een cadeau voor hart en ziel’. Het voorwoord van de auteur valt met de deur in huis: ‘De magie van tuinieren is een beschouwend, spiritueel geïnspireerd boek over de onzichtbare, magische aspecten van tuinieren. Het is geen praktische handleiding voor je tuin, maar het gaat wel over werken in je tuin. Ik laat je ervaren wat het is om in je tuin te werken vanuit zijn en niet vanuit doen. De magie van tuinieren heb ik geschreven omdat ik je graag de diepere laag van tuinieren wil meegeven.’
Ik ben verbaasd, en ook wat teleurgesteld. Dat is niet echt mijn ‘pakkie an’. Maar tegelijkertijd realiseer ik me dat er ontzettend veel mensen zijn die zo’n benadering juist heel prettig en stimulerend zullen vinden. Met dat in gedachten ga ik verder met het boek bekijken en doorbladeren. Echt helemaal lezen is er voor mij niet bij.
Het boek omvat tien hoofdstukken: 1. Kijken, waarnemen, zien; 2. Dromen, fantaseren, visualiseren; 3. Voorbereiden en plannen; 4. Beginnen en doen; 5. Obstakels overwinnen; 6. Grond om te groeien; 7. Bewustwording; 8. Transformatie; 9. De magie; 10. Nazorg. In alle hoofdstukken komen filosofische wensen en gedachten van de auteur duidelijk naar voren. Ze nemen visueel zelfs een prominente plaats in. Ik noem wat willekeurige voorbeelden. ‘Leer genieten, gevoelig zijn, stilstaan en waarnemen, en steeds weer met aandacht bij je tuin en bij jezelf zijn.’(p. 10); ‘Waarnemen vanuit de ziel is de ervaring van de verbinding met alles wat er is. Het is luisteren naar je bovenste binnenste.’(p. 29); ‘De beweging van de ziel is vrij van gedachten, patronen of verklaringen. De beweging van de ziel is en doet. Ze doet zonder te doen, het gebeurt als vanzelf.’ (p.167) en ‘Succesvol tuinieren is een combinatie van leiden en loslaten. Het is een kwestie van balans, net als bij paardrijden.’ (p. 234).
Dit boek is niet echt mijn stijl en het heeft mij niet hetzelfde gebracht als Modeste Herwig die een voorwoord schreef. Zij schrijft: ‘Dit boek nodigt uit om je eigen tuin […] door een andere bril te bekijken. Een filosofische bril, een spirituele bril, een bril die je intens leert observeren. … Tuinieren en spiritualiteit: wat mij betreft een perfecte combinatie. … Wim Paul heeft mij met dit boek inspiratie gegeven om anders naar mijn eigen tuin te kijken en nog meer te genieten van de magie van de natuur.’ Hoewel dat voor mijzelf niet geldt, denk ik dat veel mensen het met Modeste Herwig eens zullen zijn en inspiratie opdoen met dit boek.

W.P. van der Ploeg (2017). De magie van Tuinieren. Ananda Art Uitgeverij, Arnhem. € 34,95. ISBN 978 90 826909 0 3.

Geef een reactie