Zomerbijeenkomst Twente/Osnabrück

Bladeren van Populus ciliata.
Bladeren van Populus ciliata.
Foto: Ineke van Teylingen

Inleiding
De start van de excursie en het verblijf van de deelnemers is in het ‘Aparthotel’ in Delden. Wiecher Huisman en Harry de Coo staan klaar om de groep te ontvangen. Helaas moet Conny Suijkerbuijk wegens familieomstandigheden verstek laten gaan.

Twenthe Plant, Hengelo
Om tien uur is het verzamelen met koffie en gebak. Ruim veertig personen hebben zich aangemeld. De begroeting is hartelijk, de sfeer ontspannen, we hebben er zin in. Een half uur later vertrekken we met de bus naar ‘Twenthe Plant’ in Hengelo waar twee rondleiders klaar staan om ons te ontvangen en alles over het bedrijf te vertellen. Twenthe Plant is in het begin van de jaren negentig als afhaalcentrum gestart op een paar hectare weiland in Borne, maar werd een aantal jaren later door de gemeente Hengelo opgekocht voor woningbouw. Het huidige bedrijf ligt daar hemelsbreed twee kilometer vandaan en is een van de grootste cash-and-carry’s voor de verkoop van tuinplanten in Europa. Op dit perceel is ook het kantoor en het exportcentrum gevestigd, de kwekerijen liggen verspreid in de omgeving. De blikvangers op het bedrijf zijn de vele soorten coniferen in opvallende vormsnoei en de metershoge solitairbomen, alles in grote containers en wachtend op een koper. Een drietal vier meter hoge Sciadopitys verticillata oogst veel bewondering.

Jan Boomkamp Gardens, Borne
Na de lunch in het restaurant van Jan Boomkamp Gardens in Borne is er gelegenheid voor een wandeling in de modeltuinen. Op een oppervlakte van 5 ha zijn fraaie tuinen aangelegd in een steeds wisselende ambiance, ieder met zijn eigen sfeer en ruim opgezet. Zo zijn er een ornamententuin, cirkeltuin, vierkante vormentuin, jardin du mariage, Kurkeik tuin, laan van het verbond (een berceau van Fagus sylvatica ‘Atropunicea’), teveel om op te noemen. Wat opvalt, is de summiere etikettering van bijzondere bomen en planten- en rozenvakken. Dat mag wel wat meer zijn. Voor mij springt de Japanse tuin er uit met een solitaire Acer palmatum ‘Ornatum’ naast een even grote Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’, een Gymnocladus dioica, een Taxodium distichum ‘Nutans’ en een Enkianthus campanulatus van 1,5 meter hoog en 2 meter breed, alles in een fraai ontwerp rond een vijver.

Eleutherococcus sessiliflorus
Eleutherococcus sessiliflorus Foto: Ineke van Teylingen

Arboretum Poort Bulten, de Lutte
Het volgende onderdeel van het programma is een bezoek aan Arboretum Poort Bulten in De Lutte. De eerste aanleg dateert van 1921 naar een ontwerp van Leonard A. Springer in opdracht van textielbaron Gelderman. In Springers aantekenboek, dat vele jaren later toevallig is ontdekt, worden circa 3000 planten beschreven die voor onze breedtegraad geschikt zijn. Een geweldige aanwinst want er is geen andere documentatie uit de beginperiode gevonden. De overige aantekenboeken dateren van 1947-1959.

We zijn precies op tijd om de onthulling van de eerste NDV plaquette bij te wonen, daarna volgt een rondleiding. Het is onmogelijk om in anderhalf uur alles te zien, je kunt hier wel een dag zoet brengen. Behalve een vrij toegankelijk arboretum met de nationale collectie Populus is Poort Bulten ook een recreatiegebied met vijvers en speelweiden. Het beschikt over een natuurtuin waarin zestig soorten wilde planten voorkomen die op de Rode Lijst staan. Speciaal voor kinderen is er in het eerste weekend van oktober een paddenstoelenwandeling. Je kunt er heerlijk wandelen tussen Amerikaanse eiken, rododendrons van zes meter hoog en mooie populieren ontdekken zoals de Populus ciliata met opvallend witte stam en grote bladeren; ooit gehoord van de Balsempopulier (P. xgenerosa ‘Beaupré’) of de zaaddozen gezien van P.’Oxford ‘? Nog een paar bijzonderheden: Fraxinus quadrangulata, Aesculus hippocastanum ‘Memmingeri’, Eleutherococcus sessiliflorus met zwarte vruchten en Aralia cachemirica. Overweldigd door een enorm sortiment bomen en struiken gaan we op weg naar het hotel voor het dinerbuffet.

Fraxinus quadrangulata
Fraxinus quadrangulata.
Foto: Ineke van Teylingen

Botanische tuin van Osnabrück
Voor dag twee staat als eerste onderdeel de botanische tuin van Osnabrück op het programma. Na de koffie met Hollandse koeken krijgen we twee presentaties te zien in de filmzaal. De eerste gaat over de werkzaamheden van de Loki Schmidt-Genenbank betreffende het beheer van de wilde Duitse flora, de tweede over het onderzoek van de processen bij de evolutie binnen de plantenfamilies van de Alliaceae (Lookachtigen) en de Brassicaceae (Kruisbloemigen). Voor velen van ons is dit toch iets te wetenschappelijk. De beide sprekers nemen ons daarna mee voor
een rondleiding.

De tuin van 8 ha is aangelegd op het terrein van twee voormalige steengroeven wat het geheel een robuust uiterlijk geeft. Er zijn diverse plantengemeenschappen samen gebracht van o.a. de bossen van Noord-Amerika, de bergflora van Europa en Azië en thema’s als medicinale- en geurplanten, steppe- en mediterrane flora. In de grote kas waan je je in het Amazone gebied.

De warme (!) lunch gebruiken we in de mensa van de universiteit, een aparte ervaring om tussen tientallen studenten te zitten.

De bijzondere stam van Acer saccharinum.
De bijzondere stam van Acer saccharinum.
Foto: Ineke van Teylingen

Bürgenpark
Hierna is het Bürgenpark aan de beurt, een park van 5,6 ha aan de rand van het oude gedeelte van de stad, dat in het begin van de 19e eeuw is aangelegd om de bevolking frisse lucht te verschaffen in een steeds viezer wordende industriestad. Ook hier een rondleider die ons vertelt over de geschiedenis, de ontwikkeling en het beheer van het groen. Osnabrück heeft 1000 ha openbaar groen waarin 110 medewerkers werkzaam zijn. Een mooie wandeling langs prachtige oude bomen, sommige al met herfstkleur. Opvallend zijn drie Calocedrus decurrens, geplant in 1840, een Corylus colurna (boomhazelaar) en de stam van een Acer saccharinum.

Fachhochschule
Het programma sluit af met een bezoek aan de tuin van de Fachhochschule. Bij binnenkomst staan we meteen tussen grote vakken met herfstbloemen met o.a. Verbena en Amaranthus. We worden ontvangen door Prof. Dr. Jürgen Bouillon, hoogleraar teelt en aanleg/ onderhoud. Hij legt uit dat deze fleurige plantenvakken zijn bedoeld om de studenten na de zomer bij het begin van het nieuwe schooljaar een goed gevoel te geven door tussen zoveel bloemen te kunnen ontspannen. Je moet er maar opkomen. De tuin is bedoeld voor onderzoek en praktijklessen. De tuinbouwschool is in 1950 opgericht, de eerste gebouwen staan er nog steeds en in de loop van de jaren is er steeds in paviljoenvorm bijgebouwd zodat de parkvorm behouden blijft. Toen de eerste mensa te klein werd, is er een plan ontworpen voor uitbreiding maar dat stuitte op verzet want het zou ten koste gaan van een Acer monspessulanum.

De bouwtekening gaat uiteindelijk in de prullenbak, de nieuwe mensa staat een stukje verderop met de Acer er tussenin. De wandeling gaat langs vele fraaie bomen zoals Ostrya carpinifolia, Acer rufinerve, Cercidiphyllum japonicum met negen stammen uit dezelfde wortelpruik (is genetisch onderzocht), Quercus pontica. Bij een metershoge Tilia tomentosa staan we wat langer stil. De boom is gespleten in twee helften en op meerdere plekken verankerd, op deze manier staat hij er als leerobject voor de studenten. In een ander gedeelte van het park zijn veel borders te vinden in een prachtige kleurstelling, maar net zo goed ook fruitbomen en onderzoeksvelden. Kortom een veelzijdig park. Na afloop van ieder programmaonderdeel blijkt dat onze reisleiders niet met lege handen van huis zijn gegaan. Ze hebben voor alle gidsen een bijzondere plant meegebracht.

PowerPoint presentatie Arboretum Poort Bulten
’s Avonds bij het diner schuiven Huub Olde Loohuis en René Nollen aan, medewerkers van Arboretum Poort Bulten. Tussen de gangen van het buffet door komen we via een PowerPoint presentatie nog meer te weten over het arboretum en over de recreatiemogelijkheden in Twente. Een leerzame dag.

Tuin familie Koele in Diepenheim
We starten op zaterdag met een bezoek aan de tuin van de familie Koele in Diepenheim. In september 1989 werd door de toenmalige bewoner aan Wiecher Huisman gevraagd om op een weiland van 1,5 ha een tuin te ontwerpen én in te richten met onderhoudsvriendelijke beplanting en liever geen jaarlijkse snoei, vorm- of knipwerk. Wiecher vertelt over de voorbereidingen en het maandenlange grondwerk dat aan de aanplant vooraf is gegaan. Op de zure grond staat in deze min of meer Engelse landschapstuin met een enorme vijver en rotspartijen een groot sortiment Acer, Rhododendron, coniferen, heide, varens en opvallende heesters zoals Trochodendron aralioides, Sinocalycanthus chinensis, Ulmus parvifolia ‘Geisha’ en in blokvorm als onderbeplanting Sarcococca humilis. Enkele blikvangers bij de coniferen zijn o.a. een okergele Pseudolarix amabilis, een Taxodium distichum ‘Pevé Minaret’ en een Chamaecyparis lawsoniana ‘Imbricata Pendula’. Voor borders met vaste planten is de grond niet geschikt. Een prachtige, volwassen tuin die met liefde wordt verzorgd. Als dank voor de bezichtiging en aanvulling op het sortiment ontvangt mevrouw Koele een Tsuga canadensis ‘Ammerland’.

Pseudolarix amabilis, één van de blikvangers in de tuin.
Pseudolarix amabilis, één van de blikvangers in de tuin.
Foto: Ineke van Teylingen

Landgoed Warmelo, Diepenheim
Voor koffie, rondleiding en lunch gaan we naar Landgoed Warmelo, ook in Diepenheim. Warmelo dateert van 1339 en is 7 ha groot. De gids neemt ons mee door het park en vertelt vol passie over de geschiedenis*, de bewoners, de beplanting (bij een oude Malus met appeltjes is er een discussie over de soortnaam: een hupehensis of een kruising ervan?) en het onderhoud. Er is veel te snoeien en te zagen omdat de bomen te groot worden, elkaar verdringen en de paden overwoekeren. Veel werk wordt handmatig verricht omdat er niet met zwaar materieel over de gazons gereden kan worden. Daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen, er vallen geregeld buien en het gras is behoorlijk drassig. Rondom het kasteel liggen o.a. een Franse stijltuin, een rozentuin en een vogeltuin. De lunch in het gezellige koetshuis is prima verzorgd.

Landgoed Twickel, Delden
Het programma sluit af met een bezoek aan Landgoed Twickel in Delden. Binnen de muren van de voormalige 3,5 ha grote moestuin vinden we kwekerij annex tuincentrum ‘De Border’ met ruim gesorteerde sortimentsborders (meer dan 4000 planten) en een moestuin waar nog op de traditionele manier minder bekende groenten en fruit worden gekweekt. Eén van de deelnemers, Gerrit Spijker, is hier vrijwilliger en fungeert als rondleider. Na een kort bezoek aan het tuincentrum wandelen we naar de ingang van het kasteelpark. Landgoed Twickel is ontstaan in de middeleeuwen, tussen 1347 en 1953 is het steeds door vererving in andere handen overgegaan. De laatste eigenaresse had geen kinderen en besloot Twickel in een stichting onder te brengen om het geheel (4100 ha) als natuur- en cultuurmonument in stand te houden. Het is een genot om hier rond te lopen, zowel in de formele tuin rond het kasteel met de kleurige borders en de vormsnoei van Taxus en Buxus als in het gerenoveerde park met waterpartijen en oude bomen.

Terug bij de bus heeft Wiecher voor iedereen een appel en een flesje drinken voor onderweg, sommigen moeten nog een tijdje sturen. Het is een geslaagde zomerbijeenkomst geworden met een gevarieerd programma, prima hotel, koffie- en lunchpauzes op leuke locaties, veel gezien en geleerd. Als dank
voor de geslaagde bijeenkomst bieden we de organisatoren Wiecher en Harry een presentje aan, Conny ontvangt haar aandeel per post.

* Zie voor meer informatie over de geschiedenis van Twente in de periode 1572- 1600: www.guerrilla in twente.nl

Geschreven door: Ineke van Teylingen

Geef een reactie