Kwekerijbezoek aan de Loete te Hazerswoude-Dorp

Inleiding
Het organiseren van een excursie naar boomkwekerijen blijkt een schot in de roos: zo’n 58 leden kwamen hun licht opsteken bij Handelskwekerij J. W. Wezelenburg en Boomkwekerij J. M. van Gemeren.

Klaas Verboom, organisator van de dag, heet de deelnemers welkom
Klaas Verboom, organisator van de dag, heet de deelnemers welkom
Foto: Pierre Theunissen

Introductie door Jan Willem Wezelenburg
Jan Willem Wezelenburg deed de introductie en zei onder andere het volgende: “Bij de ingang van ons bedrijf hebben jullie een aantal strak geschoren linden zien staan (Tilia platyphyllos ‘Fastigiata’) van 20 jaar oud. Vandaag zou ik die niet meer planten, maar er nu Ginkgo biloba ‘Fastigiata’ voor hebben neergezet”. Waarmee maar gezegd wil worden dat trends in de boomkwekerij een grote rol spelen. Wezelenburg heeft een exportbedrijf met handel ‘All over the World’. De kwekerij omvat 3 ha waarop 400 soorten en cultivars worden gekweekt. Er is volle grond kweek en containercultuur. Gestreefd wordt naar productie van grote aantallen en ook naar verkoop hiervan. Wezelenburg: “Als Ikea 800.000 Lavandula wil hebben, dan moeten die er komen”. Bij een vraag: “Hoe lang gaat zo’n plant in een potje mee?” is het antwoord: “Niet zo belangrijk, in ieder geval langer dan een bosje bloemen”. De markt is vluchtig vandaag de dag. Ook sortimentsvernieuwing is belangrijk. Het ontwikkelen van nieuwe cultivars is een uitdaging. In dit kader is de Ginkgo biloba in al zijn groeivormen erg gewild. Kleur, bladinsnijding, opgaande groeiwijze, lage groeisnelheid (voor potten en kleine tuinen) zijn speerpunten. Wezelenburg heeft hiervan een interessante collectie op de tuin. Ginkgo biloba ‘Menhir’ is een eigen selectie met een goede, zuilvormige groei.

Salix moupinensis of is het toch S. fargesii?
Salix moupinensis of is het toch S. fargesii?
Foto: Pierre Theunissen

In de collectie vallen verder op diverse soorten Ilex, o.a. Ilex cornuta ‘Nelson’, veel soorten Acer waarbij de gevraagde bladtinten in paars de overhand voeren, Euonymus phellomanus met nu al opvallend gevormde rode vruchten, Taxodium distichum ‘Pevé Minaret’, met een prachtige compacte vorm en kleur en Neillia affinis met roze bloemtrossen.

Cabrio-kas
Zoon Jan Willem junior werkt graag met de Cabrio-kas: licht, luchtvochtigheid, temperatuur en bodemkwaliteit kunnen hier nauwkeurig worden geregeld. Ideaal om te experimenteren met soorten in een veranderend klimaat, bijv. Albizia julibrissin in verschillende vormen en kleuren.

Het was een boeiende rondgang, die werd gebracht met enthousiasme, motivatie en humor. Ook voor hen geldt de lijfspreuk van vader/grootvader: “Van werken kun je niet doodgaan”.

Kwekerij Hans van Gemeren
Het tweede dagdeel werd besteed aan een bezoek aan buurman Hans van Gemeren. Reeds in de voortuin begint zijn verhaal. Op de RMTS was hij een leerling van Walter Grootendorst en de liefde voor het vak en het sortiment is door hem flink aangewakkerd. Direct al werden we gewezen op Comptonia peregrina, een zeldzame en moeilijk te vermeerderen telg uit de Gagel familie. Hier staat ook een prachtige Oplopanax horridus, de Duivelsknuppel. Dit is een zeldzame heester uit de Aralia familie met mooie rode bessen. Een vochtige bodem wordt geprefereerd. Hans van Gemeren heeft ook een grote collectie Rhododendron williamsianum in de tuin staan. Helaas zijn deze vormen steeds minder in cultuur. Aan de zijkant van het huis staat een Sorbus ‘Chinese Lace’ een bijzondere variëteit met diep ingesneden blad met een zilvergrijze onderzijde en een opvallende herfstkleur.

Oplopanax stenoptera met Comptonia peregrina
Oplopanax stenoptera met Comptonia peregrina
Foto: Pierre Theunissen

In de achtertuin en ook op de kwekerij Prunus serrula ‘Branklyn’, een kleine boom die zijn sierwaarde in stam en takken heeft. Op de kwekerij zien we de lievelingsboom van wijlen Harry van de Hatert: Prunus mume ‘Beni-chi-dori’; hij kon lyrisch doen over de bloesem van deze Japanse sierabrikoos. Verder zagen we nog een prachtige Tetrapanax papyrifera en de nog niet in de handel zijnde Davidia involucrata ‘Sonoma’ die al op zeer jonge leeftijd gaat bloeien.

Uiteraard is dit slechts een zeer summiere opsomming van het enorme sortiment dat op deze kwekerij aanwezig is. We hebben genoten van de kwaliteit van planten in de volle grond die zeer hoog staat aangeschreven.

Hans van Gemeren legt uit
Hans van Gemeren legt uit
Foto: Mannes Konijnbelt

Geschreven door: Co de Bruijn en Mannes Konijnenbelt