Kampeer- en logeerweek Noord Duitsland 29-6 t/m 5-7 2023

Kampeer- en logeerweek Noord Duitsland donderdag  29 juni – zondag 2 juli en de vervolgreis naar het Elbedal zondag 2 juli – woensdag 5 juli 2023  

Wat in het vat zit verzuurt niet, daarom halen we de plannen die in 2021 zijn gemaakt weer uit de kast. Dit jaar willen we een gecombineerde kampeer- en logeerweek organiseren die kan worden verdeeld in enkele dagen rondstruinen in botanische en dendrologische collecties om vervolgens, voor de ‘die hards’ en liefhebbers, enkele dagen te verlengen  voor het bewonderen van de natuurlijke flora en fauna langs de rivier de Elbe.

U kunt voor deze excursie (deel 1 en deel 2) kiezen welke dagen u mee wilt. U kunt zelf aangeven of u deelneemt aan het hele programma, of een keuze maken tussen deel 1 en deel 2.

Bij inschrijving op de NDV -website graag bij de “opmerkingen” de gewenste dagen  aangeven.

Programma kampeer- en logeerweekend Noord Duitsland (deel 1)
Donderdag 29 juni
Reis op eigen gelegenheid naar Bad Zwischenahn
Samenkomst en bezoek Park der Gärten in Bad Zwischenahn.
Overnachten op camping am Hexenberg ten oosten van Bremen of hotel naar keus.
Vrijdag 30 juni
Bremen; Bezoek aan het Rhododendronpark met daarbinnen de Botanische Tuin van Bremen
De twee genoemde parken zijn niet alleen groot, maar er staan ook grote collecties Ericaceae en nauwverwante plantenfamilies, geslachten en zoals de Duitsers het noemen met de zgn. bijbehorende Begleitpflanzen. Uiteraard staan in deze parken ook veel onbekende en interessante planten.
In de namiddag steken we met de veerpont bij Glückstadt de Elbe over, zodat we geen tijd verliezen in de bijzonder drukke Hamburger Elbetunnel.
Voor de vrijdag en zaterdag is het mogelijk te overnachten op Camping Elbdeich Collmar langs de Elbe of op Camping Pitch Aunt Henri in Hasloh.
Er zijn voldoende hotels in en rond Elmshorn.
We adviseren de deelnemers zelf een overnachting tijdig te reserveren.
Zaterdag 1 juli
We starten deze dag met een bezoek aan de befaamde sortimentskwekerij Hachmann in Barmstedt. Hier komt iedere plantenliefhebber volledig aan z’n trekken. Meer dan 600 soorten Rhododendron, 250 verschillende loofhoutgewassen, en 250 soorten coniferen worden hier gekweekt.
Na de lunch bezoeken we het Ellerhoop-Thiensen Arboretum vlak bij Ellerhoop.
De befaamde dendroloog Hans Dieter Warda heeft hier een prachtige collectie bomen en heesters aangeplant en heeft die weten te groeperen  tot natuurlijke combinaties.
Zondag 2 juli
Bezoek Loki Schmidt Botanischer Garten van de Universiteit van Hamburg
Naast een systeemtuin die volgens de evolutionaire ontwikkeling is ingedeeld, herbergt het ook  een Japanse tuin met uitsluitend Japanse vegetatie. Er staat een ruime bomen- en heestercollectie.  Tenslotte zijn er de (overvolle) kassen te bewonderen.
Wandeling door de parken ‘Planten und Blomen’ en de ‘Alte Botanischer Garten’ in het centrum van Hamburg.
Afsluiting van het eerste deel van het kampeer- en logeerweekend
Vervolgreis het Elbedal, zondag 2- woensdag 5 juli (deel 2)
(aansluitend op het Kampeerweekend Noord Duitsland)
Er is een uitgelezen mogelijkheid om het kampeerweekend met enkele dagen te verlengen naar de Elbe in omgeving van Pevestorf; de afstand vanaf Hamburg bedraagt ongeveer 140 km. In die omgeving zijn prachtige ooibossen te bewonderen met een hoge diversiteit aan flora en fauna. We vinden hier veel zeer grote exemplaren van Populus nigra, Ulmus laevis, Quercus robur en Carpinus betulus, waarbij het landschap in de directe omgeving van de Elbe al eeuwen mede bepaald wordt door de aanwezigheid van bevers.
In  de omgeving is voor de liefhebbers een vogelhotspot met o.a. Kraanvogel, Zee- en Visarend, Zwarte- en Rode Wouw, Zwarte Ooievaar, Wielewaal, Nachtegaal, Ortolaan en Grauwe Gors.

Programma Vervolgreis het Elbedal
zondag 2 juli

Aankomst 17 uur te Pevestorf, hotel restaurant Lindenhof. In de directe omgeving zijn meer overnachtingsmogelijkheden (zie kaartje). Ook is er een prachtig gelegen camping met uitstekend sanitair: “Camping Laascher See”.
In verband met de bereikbaarheid van het gebied is het wel noodzakelijk dat we fietsen gebruiken omdat er uitsluitend fietspaden langs de Elbe zijn. De kilometers die gefietst worden zijn per dag beperkt. De fietsen zijn eventueel te huren bij het “hotel-restaurant Lindenhof” (graag dit vroegtijdig aangeven).
Maandag 3 juli
Na het ontbijt op de fiets langs de oever van de Elbe en dan te voet langs zeer oude Populus nigra en Ulmus laevis; langs de bosrand staan ook Tilia cordata en Quercus petraea.
Dinsdag 4 juli
Na het ontbijt op de fiets naar het Ooibos met oude Quercus robur, Ulmus laevis en Carpinus betulus.
Woensdag 5 juli : Na het gezamenlijke ontbijt bij Lindenhof, beginnen  we aan de terugreis waarbij of de Lünerburgerheide of het Hasbrucher Urwald bij Bremen bezocht  kan worden.
Overige informatie
Het reizen, eten en de overnachtingen worden door de deelnemers zelf geregeld. Informatie over de mogelijkheden voor overnachtingen kunnen bij de organisatie opgevraagd worden.

Meer informatie en het definitieve programma worden vóór 1 april op de NDV site bekend gemaakt of kan worden opgevraagd bij de organisatoren: Wiecher Huisman: info@wiecherhuisman.nl of Jan Loots:  janlootsveele@gmail.com

Geef een reactie