Houtdag Hogeschool Van Hall Larenstein, Velp, vrijdag 21 februari
Programma:
9.30 uur: Ontvangst met koffie, thee
10.00 uur: Opening door de dagvoorzitter Jos Koppen
10.05 uur: Vergroten van biodiversiteit in het landschap door Jolanda van Hasselt*.
11.10 uur: Bomen van schatbare waarde: de ins en outs van koolstofkredieten door René van der Velden**. René is Universitair hoofddocent Landschapsarchitectuur & Stedelijke Bosbouw aan de TU Delft
12.30 uur: Lunchpauze, kantine aanwezig maar ook de mogelijkheid om eigen lunchpakket op te eten in de kantine van de Hogeschool.
Na afloop kunnen deelnemers kiezen om 13.30 uur voor een wandeling onder leiding van een van de (oud-) docenten. De andere mogelijkheid is om de rondhoutveiling te bezoeken in Deelenseweg in Schaarsbergen. Pieter Westerhof projectleider bij de bosgroep zal een toelichting geven bij de verschillende kavels rondhout. Er zijn 48 verschillende houtsoorten te zien, waaronder zomereik en Amerikaanse eik, Douglas, iep, kers, es, esdoorn, acacia en een aantal bijzondere soorten, zoals zwarte noot, walnoot, tulpenboom, peer, haagbeuk, buxus en taxus.
Locatie: Hogeschool Van Hall Larenstein, Larensteinselaan 26-A, 6882 CT Velp
Opgave tot 18 februari. Aan deze bijeenkomst kunnen maximaal 70 mensen deelnemen. Dus tijdig aanmelden! Er zijn geen kosten aan deze dag verbonden.
*Jolanda van Hasselt heeft de ambitie om de biodiversiteit van het intensief gebruikte landschap in Zundert te vergroten. Ze was in het verleden eigenaar van boomkwekerij van Hasselt en was gespecialiseerd in het zaaien en kweken van genetisch hoogwaardige bos- en landschapsplanten. Jolanda is actief binnen de coöperatieve boomkwekerijvereniging Treeport.
**Dr.ir. Rene van der Velden is Associate Professor Landscape Architecture & Urban Forestry aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en wordt ook wel de ‘bomenprofessor’ genoemd. Hij doet onderzoek naar hoe je gezonde, duurzame, veerkrachtige en bio diverse steden ontwerpt, en wat de rol van verschillende soorten bomen en stadsbosbouw kan zijn bij het bestrijden van hitte. Op de TU Delft werkte hij onder andere mee aan het klimaatarboretum en urban forestry.
“We hebben een enorme variëteit aan bomen tot onze beschikking in de strijd tegen hittestress, waarmee we op specifieke locaties specifieke koelende effecten kunnen sorteren. Het gaat er vooral om dat we de juiste keuzes leren maken. We moeten meer weten over de eigenschappen van bomen en creatiever met die kennis omgaan.”
Johan, hierbij meld ik mij aan voor de Houtdag Larenstein op de 21 februari a.s.