Excursie naar Drenthe, zaterdag 19 september

Excursie naar Drenthe, zaterdag 19 september

Op zaterdag 19 September mogen we -uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen- weer op excursie. Er is plek voor maximaal 30 bezoekers.

We zijn welkom in het Arboretum van Assen, waar we een rondleiding krijgen van Simone Bakker en Harrie Berg. Daarna splitst de groep zich in tweeën. Een eerste groep kan het arboretum Arcadië van Wiecher Huisman bezoeken. De andere helft van de groep bezoekt onder leiding van Harry de Coo de oude schooltuin van de tuinbouwschool in Frederiksoord.

Het programma ziet er als volgt uit:

9.30 uur          Ontvangst  bij Van Der Valk hotel in Assen, met koffie en wat lekkers. (adres Balkenweg 1 in Assen, 10 minuten met de auto naar het Arboretum)
10.30 uur        Ontvangst bij het Arboretum (adres: Ten Oeverstraat 11, Zeijerveen) Rondleiding in het Asser Arboretum door Simone en Harrie. We lopen rond in twee groepen van maximaal 15 mensen.
13.00 uur        Lunch. Zelf meegebrachte lunch in het Arboretum opeten. of op eigen gelegenheid bij vd Valk in Assen.
(rijden naar vervolgtuin)

14.00 uur        Splitsen in twee groepen (2 x max. 15 personen)

  • 1 groep naar het privé arboretum Arcadië van Wiecher Huisman.(adres: Gieterweg 11a in Gasselte)
    1 groep naar oude schooltuin Frederiksoord met Harry de Coo.(adres: Majoor van Swietenlaan 17, Frederiksoord)

    16.00 uur         Afsluiting excursie

Arboretum Assen
Het Arboretum in Assen is eigenlijk nog best jong. In 1997 is het idee ontstaan om een bijzondere bomentuin te ontwikkelen en in 2005 is het officieel open gegaan. De bomentuin van 22 hectare omvat een verzameling van ongeveer 600 bijzondere bomen uit verschillende werelddelen: Amerika, Azië en Europa. Allemaal natuurlijke soorten, geen gekweekte cultivars. De bomen zijn geordend naar herkomst. De drie verschillende werelddelen zijn weer verdeeld in 17 regio’s.

Het ontwerp voor het arboretum is geïnspireerd op het historische wijken- en slotenpatroon van de ontgonnen veenlandschappen waar de bomentuin is gevestigd. Er zijn bospartijen, grote open ruimtes en mooie waterpartijen op de positie van vroegere wijken en sloten. Daardoor zijn er fraaie noord-zuid zichtlijnen ontstaan. Al met al een interessante plek waar veel te zien en te leren is.

Arboretum Arcadië
Wiecher heeft een grote collectie van meer dan 1000 plantensoorten. Hiermee heeft hij zijn prachtige Arcadië gecreëerd waar het elk seizoen aantrekkelijk is om rond te lopen. Bloei in het voorjaar, ’s zomers een grote verscheidenheid in blad- en groeivormen, kleurenpracht in het najaar en een prachtig wintersilhouet.
De Japanse tuinen en de uitgangspunten van Feng Shui zijn inspiratiebronnen geweest bij het ontwerp en de aanleg.

Schooltuin Frederiksoord
In 2004 sloot de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord zijn deuren. Vanaf dat moment is het onderhoud aan de voormalige schooltuin geminimaliseerd en een deel van het unieke sortiment verdwenen. Een deel van de oude bomenstructuur is nog aanwezig en Harry zal jullie als oud-docent in Frederiksoord langs het nog aanwezige sortiment en een aantal bijzondere plekken leiden.

Geef een reactie