Excursie landschapstuin Nieuw Robbekampen en bloemenpark Appeltern

Voor zaterdag 22 juni was er weer een mooi programma samengesteld: in de ochtend een bezoek aan de landschapstuin Nieuw Robbekampen in Dreumel en in de middag een rondleiding in bloemenpark Appeltern.

De landschapstuin van Jan van Egmond bestaat sinds maart 2012. Na een carrière in het gemeentelijk groen, in combinatie met een boomkwekerij gespecialiseerd in Taxus, Prunus lusitanica en sierappels, stortte hij zich vol overgave op het omvormen van een gedeelte van de boomkwekerij tot landschapstuin.
Op het perceel van 1,5 hectare zien we vijvers, grote plantvakken, bogen voor klimplanten en vooral een grote collectie bijzondere bomen en vaste planten. De tuin is door hem aangelegd op gevoel. Hij paste het principe van de ronde paden toe, met op elke hoek een hoge beplanting, zodat de wandelaar zich afvraagt wat er om de hoek te zien is. Daardoor is een verrassende tuin ontstaan waar je goed in kan ronddwalen over de brede graspaden. Jan gaf enthousiast een rondleiding en beantwoordde graag de vragen die de groep stelde.

Meliosma veitchiorum
Foto: Harry de Coo

We startten in een laantje met prachtige rozenbogen op de plek waar je de tuin inloopt. Naast Rozen bloeien er ook andere klimmers zoals Clematissen.
Onderweg kwamen we een aantal interessante planten tegen:

  • Zo treffen we een Meliosma veitchiorum (zie foto) aan, die dit jaar voor het eerst bloeit en vrucht draagt. Er staat ook een goed uitgegroeide Acca sellowiana (Ananasguave, zie foto) een wintergroene struik met gladde glanzende bladeren en witrode bloemen. Ook laat hij soorten als Tetradium daniellii en Aralia californica zien met een grote aantrekkingskracht op bijen en insecten.
  • De berceau van leiperen. Een zeer smakelijk Oekraïens ras dat helaas niet lang te bewaren is, maar wel een zeer fraai laantje oplevert. Jan wil nog contact opnemen met de Stichting Fruithof in Frederiksoord om de peer op naam te laten brengen.
  • De geknotte Paulownia tomentosa met zijn indrukwekkende groeikracht. In een seizoen kan een scheut wel drie meter groeien. De hoogwaardige kwaliteit van het hout van Paulownia en de snelle groei maakt deze boom interessant voor de bosbouw. Voor de teelt van biomassa en hout worden vooral hybride soorten van Paulownia gebruikt. Op internet is hierover een rapport te vinden van de Stichting Probos (Wageningen, 2021) met meer informatie over groei en gebruik.
Acca sellowiana
Foto: Harry de Coo

Op de website van de tuin (www.robbekampen.nl) kun je een lijst vinden met alle soorten die aanwezig zijn. Zeker de moeite waard om een keer te gaan kijken! Gedurende het jaar zijn er verschillende open dagen en ook rondleidingen voor groepen op afspraak.

Aralia californica
Foto: Harry de Coo

In de middag werden we in twee groepen meegenomen door een gids in Bloemenpark Appeltern. We kregen meer info over het ontstaan van het park en een toelichting op de nieuwe richting die het park ingeslagen is. Inmiddels is het park 22 hectare groot en zijn er niet alleen de bekende voorbeeldtuinen te vinden, maar ook inspiratieborders. Samen met de vaste plantenkwekers van Nederland is er de Nationale vaste plantentuin van ruim 1 ha aangelegd. Er zijn borders in allerlei thema’s, op kleur en op basis van omstandigheden zoals volle zon en schaduw. Opvallend is ook het stuk waar de hoveniers van de vakgroep De Wilde Weelde een tuin ontworpen hebben vanuit ecologische principes. Bijzonder is hier de houtwal die, verdeeld in vijf stukken en over 75 meter, alle onderdelen van een boom laat zien. Het eerste stuk bestaat uit gestapelde stobben, daarna stammen, grote gestapelde takken, een takkenril en als laatste een lange bladkorf. Hiermee is er veel ruimte voor dieren, insecten en belangrijke organismen als schimmels en bacteriën. Ook als de boom niet meer leeft, kan deze dus een waardevolle toevoeging aan de tuin zijn!

Geef een reactie