Zomerexcursie 2019 – Zuid-Engeland

De 5-daagse zomerexcursie 2019 naar de bakermat van de horticultuur:  zuid Engeland

voorlopig programma van woensdag 21 t/m zondag 25 augustus

De ruggengraat van de reis wordt gevormd door bezoeken met een hoog “hortigehalte” aan:

  • het National Trust Sheffield Park and Garden (dag1)
  • de Royal Botanic Gardens van KEW (dag 2)
  • het Sir Harold Hillier Arboretum and Gardens onder beheer van de Hampshire City Counsel (dag3)
    de Royal Horticultural Society Gardens van Wisley (dag 5)

In Somerset, westelijk van Winchester, staan nog twee kleinere tuinen ter keuze met een wat exotischer sortiment open voor ons bezoek (dag 4) :

*  Bishop’s Palace, een RHS-partnertuin
* de Walled Gardens of Cannington, een RHS-partner tuin
of:
* de Hestercombe Gardens, 300 jaar Engelse tuinarchitectuur in één tuin.

Er wordt nog onderzocht of korte bezoeken aan de kwekerijen Junker’s Nursery (sortiments bomen) en/of Knoll Gardens (grassen) binnen het kader van bovengenoemd programma georganiseerd kunnen worden.
Voor ons gemak is gekozen de hele reis met een Nederlandse bus met Oudenbosch als op- en afstapplaats te rijden. 

Vertrek 07.00 uur op woensdag 21 augustus en aankomst 20.30 uur op zondag 25 augustus 

Het idyllische stadje Winchester is gekozen als onze centrale plaats voor alle vier de overnachtingen en vormt dus ook onze uitvalsbasis voor alle dagexcursies.

Voor belangstellenden in hedendaagse (tuin)architectuur zal nog voor dag 2 (KEW) worden geprobeerd om een gelegenheid te creëren om op eigen gelegenheid (metro) een uitstap naar b.v. het in de City gelegen
* Garden Museum (tuin Dan Pearson met Crug introducties) en/of naar:
* de Serpentine-galleries in Kensington Gardens te ondernemen. Dit jaar tekent Junya Ishigami als architect voor het pavilloen.
* De oude tuin van Chelsea Physic Garden ligt daar dichtbij en is zeker ook de moeite waard te bezoeken.

Kosten voor deelname aan de excursie:
tweepersoonskamer €765 p.p.
eenpersoonskamer €915 p.p.

Bij de prijs is inbegrepen:
* busreis en overtocht naar Engeland
* toegang tuinen en gidsen
* 4 overnachtingen, half pension

Niet bij de prijs inbegrepen, onder andere:
* lunches, individueel afrekenen, tuinen bieden voldoende mogelijkheden om te lunchen
* drankjes in hotel bij diner en op andere momenten
* diner bij aankomst in Oudenbosch
* reis- en annuleringsverzekering, een ieder wordt geacht dit zelf af te sluiten
* Plaatsing voor de zomerbijeenkomst vindt plaats op basis van volgorde van aanmelding. 

Organisatie Bea van Grinsven / Kos Spaapen

14/03/2019 

Bomen van Paramaribo. Een ode aan de mooiste hoofdstad in de Tropen

Een leuke, goed gedocumenteerde wandelgids en naslagwerk voor degenen die een bezoek willen brengen aan Suriname. Het boek is ingedeeld in twee delen: ‘Honderd veelvoorkomende boomsoorten’ en ‘Zes wandelingen door de stad’. Deel I behandelt achtereenvolgens in zes hoofdstukken: Tien bomen in het centrum van Paramaribo; Exotische bomen; Inheemse bomen; Fruitbomen; Palmen en Kleine bomen.
Voorafgaand aan dit eerste deel wordt ingegaan op de naamgeving. In een land met veel bevolkingsgroepen – en dito talen – heeft elke groep zijn eigen benaming. Bij de bespreking van de verschillende bomen staat eerst de gangbare, plaatselijke naam of namen, met daarna de wetenschappelijke naam, gevolgd door de naam van de familie waartoe deze behoort. Achtereenvolgens bespreken de auteurs, op een eenvoudige maar duidelijk leesbare wijze, de samenstelling van de wetenschappelijke naam en de familienaam, waarna zij ingaan op de lokale Nederlandse of Surinaams-Nederlandse naam. Een apart hoofdstuk is gewijd aan parasieten, epifyten, slingerplanten, lianen en wurgers, die de bomen van Paramaribo bevolken.
Bij de bespreking van de afzonderlijke soorten in deel I komen, naast kenmerken en standplaats, ook het gebruik aan de orde. Elk beschreven soort wordt begeleid door een totaalfoto en foto’s van het blad, de bloem en de vrucht.
In deel II staan zes wandelingen door de stad. Elke wandeling is voorzien van een handig kaartje, waarop de nummers van de bomen corresponderen met de in deel I besproken bomen. Dit zijn zogenaamde kernbomen. Onderaan elk kaartje staat een opsomming van alle nummers van andere bomen die door de auteurs tijdens hun wandeling werden gezien. In het voorwoord van de wandelingen geven de auteurs aan dat sommige bomen vanwege ontwikkelingen in Paramaribo verdwijnen of reeds verdwenen kunnen zijn.
Het boek wordt afgesloten met een alfabetische index van de honderd boomsoorten, zowel naar inlandse als wetenschappelijke naam, aanbevolen literatuur en aanbevolen web­sites. Het is een heerlijk lees- en naslagwerk dat mogelijk werd gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Veel leesplezier.

Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodeweyckx (2017). Bomen van Paramaribo. Een ode aan de mooiste hoofdstad in de Tropen. 255 p. LM Publishers, Volendam. € 19,50. ISBN 978-9406022-425-6.

De populier. Onze volksboom in nieuw perspectief

Wat een leuk en interessant boek. Nooit geweten dat er zoveel wetenswaardigheden te vertellen zijn over de populier. Het is een heel bijzonder boek geworden. Wat heeft Wim Huijser, de schrijver, namelijk gedaan? Behalve zijn eigen bijdrage heeft hij gesproken met in totaal 32 mensen die ‘iets’ met de populier ‘hebben’. In de neerslag van die gesprekken heeft hij niet als verteller op willen treden, maar heeft hij zijn gesprekspartners zoveel mogelijk ruimte gegeven om hun fascinatie, kennis en vakbekwaamheid te delen. Het zijn prettig leesbare interviews geworden met een enorm gevarieerd gezelschap interessante mensen. Van een natuurfotograaf tot een maker van uitvaartkisten, van een Wageningse wetenschapper-taxonoom tot een kunstenaar-beeldhouwer, van een architect tot een botenbouwer, van een klompenmaker tot een boomrooier en nog veel meer. Ook Job Wittens, die in de vorige AV uitgebreid schreef over peppelhout (Arbor Vitae 27, 2017, p 26-28), komt uitgebreid aan het woord. Tussen de hoofdstukken vinden we telkens een ‘intermezzo’ van de hand van de schrijver, in totaal 26. Korte informatieve verhaaltjes en weetjes rond het thema ‘populier’.
De titels van de verschillende hoofdstukken dekken aardig de inhoud: Typologie van de populier; Teelt; Onderzoek; Kweek; Bos- en laanontwerp; Aanplant en educatie; Perspectief; Beheer; Dynamiek; Ambitie; Beweging; Hout als product; Handel; Exploitatie; Ketenregie; Kapverzet; Behoud; Onderhoud; Inspiratie; Kap; Verwerking; Ontwerp; Bouw; Kringloop; Kansen; Beeldende kunst; Innovaties en Economie. Elk hoofdstuk is apart te lezen.
U begrijpt het al, een boek dat ik van harte aan kan bevelen. Het is goed en makkelijk leesbaar geschreven Heel informatief zowel voor de deskundige als de liefhebber dendroloog, of zoals op de achterflap staat: ‘Interessant voor bomenliefhebbers en vakmensen.’

Huijser, Wim (2017). De Populier. Onze volksboom in nieuw perspectief. 256 p. KNNV uitgeverij, Zeist. € 24,95. ISBN 978 90 5011 6251.