Inleiding
De excursie startte om 10 uur met zo’n zestig dendrologen (en 2 honden). Gastheer Mart van den Oever vertelde boeiend over het ontstaan van het oude raadhuis van Vught en de omliggende parken. Daarbij kregen we ook een stukje vaderlandse geschiedenis mee, want Koning Willem II vertoefde regelmatig in Tilburg en omstreken (denk aan de voetbalclub!) en voelde zich zeer tot het Brabantse land aangetrokken.
Raadhuispark Vught
Eerst werden de monumentale bomen rond het raadhuis bekeken waarbij werd opgemerkt dat veel van de bomen in 1936 door de grootvader van Mart zijn geleverd en op zijn aanwijzingen zijn geplant. Een opmerkelijke boom is de Quercus palustris die werd geplant ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Een grote kei met de inscriptie J & B 1937 herinnert aan deze gebeurtenis. Via een bruggetje gaat het Raadhuispark over in het Reeburgpark zodat er een indrukwekkend geheel is ontstaan met veel bezienswaardigheden. Zo staan er o.a. Aesculus carnea ‘Briotii’, Gymnocladus dioicus, Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’, Quercus robur ‘Pectinata’, Platanus orientalis var. cuneata, Acer platanoides ‘Schwedleri’ (oudste exemplaar van Nederland), Chamaecyparis pisifera ‘Squarrosa’, diverse soorten Pinus, Picea en Sequoia, drie Taxodium distichum op een eiland in de vijver, Ostrya carpinifolia, Juglans ailantifolia, Acer saccharinum en de meest curieuze boom, een ruim 80 jaar oude Torrya californica. Over deze boom was er enige discussie: T. nucifera is waarschijnlijk een betere naam.
Voormalige grootseminarie ‘Haardendeal’
Het volgende onderdeel was een bezoek aan het voormalige grootseminarie ‘Haarendael’ in Haaren, dat bij gebrek aan priesterstudenten in 1967 is gesloten. Ook hier veel opvallende bomen, zoals een Taxus baccata met een stamomvang van vijf meter en een indrukwekkende, dubbele laan (geplant in 1921) van Krimlinde (Tilia ×europaea ‘Euchlora’) aan de buitenzijde en Zwarte Linde (Tilia ×europaea ‘Zwarte Linde) aan de binnenkant. Door de leemhoudende zandgrond groeien de bomen tot indrukwekkende hoogte. Omdat het grootseminarie in oorlogstijd door de Duitsers werd gevorderd en o.a. gebruikt werd om notabelen, industriëlen en spionnen van het Englandspiel gevangen te zetten, is er in de kapel een tentoonstelling ingericht. Speciaal voor ons gezelschap werd door een vrijwilliger de deur van dit museum van het slot gedaan en konden we een kijkje nemen.
Arboretum M. van den Oever Boomkwekerijen
Na de lunch in de kantine van M. van den Oever Boomkwekerijen ging de rondleiding verder in het arboretum rond het kantoor van het bedrijf. Ook hier een scala aan bijzonderheden, de rondleider kon bij iedere boom of struik een prachtig verhaal vertellen over de herkomst, vermeerdering, groeiwijze, specifieke kenmerken etc. Mart is een wandelende encyclopedie!
Het gaat te ver om alles wat er staat op te noemen, daarom een greep uit het enorme assortiment: Carpinus betulus ‘Columnaris’, Eucommia ulmoides, Fagus sylvatica ‘Aureomarginata’, Pauwlonia tomentosa (een spontaan opgekomen zaadje bij de kantoormuur!), Quercus glandulifera, Alnus hirsuta var. sibirica, Fraxinus xanthyloides var. dumosa, Fagus sylvatica ‘Cochleata’, Betula lenta, Quercus macranthera, Sassafras albidum, Hemiptelea davidii, Oemleria ceraciformis (met vruchten).
Overweldigd door zoveel moois en boeiende informatie namen we om 15.30 uur met een Magnolia hypoleuca afscheid van de bevlogen verzamelaar Mart van den Oever. Het was een prachtige dag.