NDV Sortimentsdag 11 januari 2014

Inleiding
De eerste NDV activiteit in het nieuwe jaar is traditiegetrouw de ‘Sortimentsdag’, de tweede zaterdag in januari gewijd aan het sortiment dat behandeld is in de laatste Dendroflora. Evenals vorig jaar werd de dag gehouden in Boskoop, deze keer in een betere locatie dan vorig jaar: het Flora Partycentrum. De opkomst was overweldigend, meer dan 100 deelnemers. Een studiedagrecord.

Dendroflora #49
De onderwerpen van Dendroflora nummer 49 werden door de auteurs zelf besproken. Voor informatieve samenvattingen verwijs ik graag naar www.dendroflora.nl/samenvattingen. Als eerste sprak Margaret Hop over ‘Planten voor natte locaties’. Heel interessant. Nieuw voor mij waren de ‘wadi’s’ in de grote steden.

Margaret Hop over ‘Planten voor natte locaties’
Een wadi is een water afvoer door infiltratie. Het zijn groenstroken die speciaal zijn aangelegd om de overmatige watermassa’s op te vangen, bijvoorbeeld als de riolen het niet aankunnen bij hevige, langdurige regenval. Margaret deed een oproep aan de gemeenten/architecten om meer variatie aan te brengen in de wadi-ontwerpen. Verder kwam uiteraard het sortiment geschikt voor zeer natte en wat minder natte locaties aan de orde.

Margaret Hop spreekt over ‘Planten voor natte locaties’
Margaret Hop spreekt over ‘Planten voor natte locaties’. Foto: Jan van Merriënboer

Coen Camelbeek over Stewartia
Als tweede spreker behandelde Coen Camelbeeke
het ietwat onbekende geslacht Stewartia. Coen is directeur van het Arboretum Wespelaar in België. Het was duidelijk dat hij z’n hart verpand had aan dit geslacht, zoals ook blijkt uit de titel van zijn voordracht ‘Stewartia, een parel voor elke tuin’. In Arboretum Wespelaar is een grote collectie Stewartia aanwezig.

Hans Janssen en Cor van Gelderen over Styrax
Als derde voordracht behandelden Hans Janssen en Cor van Gelderen het geslacht Styrax. Hans besprak de botanische soorten, terwijl Cor de cultivars voor zijn rekening nam.

Marco Hoffman over Symphoricarpos
Tenslotte besprak Marco Hoffman het sortimentsonderzoek en het keuringsrapport van Symphoricarpos. Marco besprak ook een nieuwe indeling in groepen van dit geslacht. Voor wie inhoudelijk meer wil weten verwijs ik graag naar de artikelen in Dendroflora 49.

Een alleszins geslaagde dag, met dank aan Wout Kromhout, Dick Nieuwesteeg en Conny Suijkerbuijk voor de vlekkeloze organisatie.